House of Evelyn

OVERVIEW

To “create a scalable new brand in luxury beauty salons that would look at home in any major international city” was a fabulous brief and challenge for our team for this young entrepreneurial client.

THE BRIEF

The chosen first location was a disused café surrounded by Manchester’s finest hang out icons. There was an initial challenge of space planning to convert the space to a commercial unit accommodating 4 key elements: spray tanning, hair & makeup, manicure and pedicure sections as well as spa treatment zones. To set this apart we wanted this to be the ultimate luxury beauty experience conceptualised as a top-to-toe journey through the salon which could entail a one-after-another treatments – if so desired. This means you can leave the salon fully complete and pampered looking and feeling fabulous down to finishing touches such as your perfume of choice.

THE DESIGN

From the customer’s initial entry we designed all the zones to be visible to entice one immediately. The nail bar is front of house as a social spot to share a glass of bubbly and is designed with a clear top surface to showcase the additional nail enhancement products available along with a candy store approach to the double fronted display of products behind and in the front window. We had a specific challenge with the acoustic protection between the zones as we wanted to keep the hair and makeup upbeat with appropriate music, yet protect a calmer tranquil mood in the treatment and message spa area.

CREATING 'THE LOOK'

Bespoke surfaces consisting of automotive-level paint which were applied in 22 layers to give a durable and polished feel with a high reflection to compliment the polished brass (which can be seen as details like skirting board and architrave inserts) and pick out the gold veins in the calacatta oro marble floor. The tinted antiqued mirror helps reflect an air of sophistication. A great deal of thought was given to the mechanical and electrical elements, as an example the integrated ambient lighting to the cabinetry with adjustable levels as well as bespoke pendants and all zones are equipped with independent temperature control.